Κέικ αμυγδάλου με κρέμα βανίλιας

6 Φεβρουαρίου 2014





Βρήκα ένα ωραίο μαγαζί στην γειτονιά μου με ξηρούς καρπούς και αγόρασα τις προάλλες κάποια πεντανόστιμα καβουρδισμένα ανάλατα αμύγδαλα. Έτσι χρησιμοποίησα μερικά για να φτιάξω ένα ελαφρύ και νόστιμο κέικ με αυτά που μοιάζει με τούρτα! Από πάνω πρόσθεσα και μία ελαφριά κρέμα και πασπάλισα με αμύγδαλα και ζάχαρη άχνη! 

Υλικά

Για το κέικ:
  • 65 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 125 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 90 γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα, αλεσμένα στο μούλτι σε σκόνη
  • 80 γρ. βούτυρο, λιωμένο (όχι να καίει)
  • 3 ασπράδια αυγών
Για την κρέμα:
  • 350 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 3 κρόκοι 
  • 40 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 βανίλια
  • ξύσμα από 1/2 λεμόνι
Για τη διακόσμηση:
  • 20 γρ. αμύγδαλα σπασμένα σε μικρά κομμάτια
  • ζάχαρη άχνη

Οδηγίες


Για το κέικ:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου περίπου 23 εκ. και καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί τον πάτο και βουτυρώνουμε τα τοιχώματα. 
Σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη και μετά προσθέτουμε τα ασπράδια. Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το αδειάζουμε στο ταψάκι μας και ψήνουμε για 15' περίπου μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι που βάζουμε στην μέση του κέικ. Βγάζουμε από τον φούρνο και ξεφορμάρουμε.

Για την κρέμα:

Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και τα αυγά.
Σε μία κατσαρόλα αδειάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, την βανίλια, το ξύσμα λεμονιού και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
Λίγο πριν πάρει βράση παίρνουμε 1/3 από το μείγμα της κατσαρόλας και το ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα αυγά. Το κάνουμε σιγά σιγά και ανακατεύουμε γρήγορα για να μην ψηθεί το αυγό. 
Στην συνέχεια, ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει και αρχίσει να κοχλάζει. Τότε την αδειάζουμε σε ένα μπολ, την σκεπάζουμε με μία μεμβράνη, η οποία πρέπει να εφάπτεται με την επιφάνεια της κρέμας για να μην μας κάνει κρούστα. Την αφήνουμε να κρυώσει.

Συναρμολόγηση:

Πάνω από το κέικ ρίχνουμε την κρέμα που έχει κρυώσει και από πάνω πασπαλίζουμε με σπασμένα αμύγδαλα και ζάχαρη άχνη. Το γλυκό είναι έτοιμο! Καλή όρεξη!




2 σχόλια:

  1. Γεια σου Ελενα!
    Υπεροχη παρουσιαση για την νοστιμη αμυδαλοπιτα σου! Μου αρεσει που χρησιμοποιεις μονο τα ασπραδια των αυγων!
    Θα τα λεμε!
    Μαρινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Μαρίνα! Καλώς ήρθες!! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε! Σίγουρα θα τα λέμε!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contact

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *